intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 1 oktober 2020

op de goede weg

Sinds eind mei/begin juni was ik mijn haar met een shampoobar. Dit is shampoo in een vaste vorm, waardoor je minder plastic gebruikt omdat er geen plastic verpakking voor nodig is. De shampoobar die ik kocht is daarnaast dierproefvrij, palmolievrij en bij de productie en transport wordt geen plastic gebruikt. En ze beloven dat je er lang mee doet en dat is zeker waar. Het zal me niks verbazen als ik een jaar met mijn shampoobar zal doen. 

 Ik was mijn haar twee maal per week met de shampoobar en op de andere dagen gebruik ik een conditionerbar. Aan die conitionerbar heb ik wel even moeten wennen. Omdat ik de conditioner vaker gebruik dan de shampoo, zal ik er minder lang mee doen, maar ik denk dat ik het er toch wel vijf à zes maanden mee zal redden.

Omdat ik graag nog meer producten wilde gebruiken die beter waren voor mens-dier-aarde schafte ik een smeerbare natuurlijke deodorant aan. Over de werking van deze deodorant ben ik meer dan tevreden. Het enige nadeel ondervond ik toen we van de zomer een weekendje weg waren en de deodorant vloeibaar in de warme auto geworden was. Toen ik het doosje in de hotelkamer opende gutste de deodorant er bijna uit, maar dan ook echt bijna. Maar het is ook weer een voordeel dat de deo kan smelten: als de deodorant niet meer zo mooi in het doosje zit, zet ik het even in een bodempje warm water en daarna is de deo weer mooi over het doosje verdeeld. 

Toen vond ik dat ik ook wel andere producten voor mijn gebit kon gebruiken. Ik testte milieuvriendelijke tandenragers en tandpasta in de vorm van kauwtabletten. Die ragers vind ik te smal voor mijn gebit en die heb ik nog niet in een grotere maat gevonden. De kauwtabletten zijn ook niet helemaal mijn ding, maar om mee op vakantie te nemen vind ik ze wel makkelijk. Ondertussen gebruik ik alweer een paar maanden tandpasta van Ecodenta en dat bevalt me wel goed. 

Nou en toen ik toch bezig was, besloot ik om voor mijn gezicht en lichaam ook maar over te gaan op andere producten. Dag-en-nachtcrème en huidolie kocht ik bij Holland&Barrett. Ik ben iemand die nogal graag smeert en de huidolie smeer ik voordat ik in mijn bed stap. 's Morgens smeer ik nu nog huidcrème van een ander merk, dat wil laten geloven dat het goed is maar waar toch verkeerde oliën voor gebruikt zijn, maar die ik eerst zal opmaken. Weggooien is nou ook weer niet de bedoeling. 

 Voor de was en de vaatwasser gebruikte ik al biologische afbreekbaar producten omdat wij niet op het riool aangesloten zijn. Het fijne is dat er nu steeds meer merken met dit soort producten bij beginnen te komen en ik eens iets anders uit kan proberen. Zo is het wasmiddel van Marcels Green Soap bijna op en ga ik daarna Seepje uitproberen. 

En weet je wat ik tegenwoordig op mijn boterhammen smeer? Palmvrije halvarine! Het is heel erg dun, maar ik vind dat niet erg. In smaak vind ik het niet veel van een gewone halvarine verschillen. Binnenkort ga ik ook een palmvrij product voor bakken en braden gebruiken. 

Zo langzaam maar zeker verandert er hier toch wel wat in huis, maar nog niet alles. Zo heb ik nog een voorraad voor jaren van stukken zeep en douchegels. Allemaal gekregen. En ook van schoonmaakproducten heb ik nog best wel veel staan, maar dat zijn geen agressieve middelen, omdat ik die hier niet kan gebruiken (geen riool). 

Ik ben op de goede weg, maar het kan nog beter en daar wordt aan gewerkt. En ik voel me er eigenlijk best wel goed bij.


7 opmerkingen:

  1. Nou jij bent echt goed bezig. Daar kan ik een voorbeeld aan nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hulde aan jou! En o o die palmolie! Ik probeer daar ook op te letten (net naar de koelkast om mijn margarine te inspecteren: 4% palm, overstappen dus.
    Verder ben ik erg van de pakjes en de zakjes, maar let goed op palmolie erin. Wat ik extra vervelend vind is dat je niet kunt zeggen: nooit Knorr, nooit Maggie nooit Honig (ofzo) want het verschilt per produkt. Zelfs per soort, bv zakjes jus (erg he) pikant geen palm, naturel wel van zelfde merk. Niet te doen.
    Marijke.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik als tandpasta wel eens - ook niet altijd hoor, maar wel heel handig om mee te nemen op reis - de tandpastapastilles van Lush. Je bijt ze stuken dan poets je je tanden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben veel te merkvast om te veranderen. En er gaat niks boven een boterham met échte boter!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow, jij bent echt heel goed bezig. Misschien moet ik me ook maar 'ns beter gaan oriënteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goed van jou, mevr. W!
    Ik gebruik ook al een paar jaar een shampoo-bar (conditioner gebruik ik niet) en ook een stuk (palmolie- en andere toevoegingen vrije) zeep. Bevalt prima en geen plastic flacons. Waspoeder in kartonnen doos (K.lok) en azijn als wasverzachter. De azijn koop ik in een glazen fles (Duitsland)
    Afwaszeep in een zeepklopper bevalt me niet dus daar ga ik niet mee door als het op is!
    Ik gebruik voor het schoonmaken een Eco allesreiniger en een Eco wc-reiniger, wel in plastic fles helaas.
    Als we allemaal ons best doen komt het wel goed, hoop ik!

    BeantwoordenVerwijderen