Vorige week kregen de bewoners op mijn werk bruine bonensoep. Heerlijk! Maar wat was het lang geleden dat ik dat zelf eens gemaakt had. Toen onze kinderen klein waren, gingen ze weleens bruine bonen rapen als er gedorst was. Ik liet de bonen weken en maakte er vervolgens soep van. Toen de kinderen groter werden stopten ze met rapen en soms maakte ik nog weleens bruine bonensoep met bonen uit een pot voor Jus en mij, maar na zijn overlijden heb ik het helemaal niet meer gemaakt.
Die bruine bonensoep op mijn werk bleef toch wel een beetje door mijn hoofd spoken en daarom nam ik bij de boodschappen een verspakket mee, waarin bijna alle ingrediënten zaten om deze soep te koken. Een verspakket kocht ik nog niet eerder, want ik ben nogal van gerechten zelf samenstellen. Voordeel vond ik nu eigenlijk wel de aangepaste hoeveelheden zoals bijvoorbeeld van de knolselderij, waardoor ik geen hele hoefde te kopen.
Om de soep te bereiden moest ik zelf olijfolie en water toevoegen. Een suggestie was om ook nog uitgebakken spekreepjes toe te voegen, maar omdat al mijn soepen vegetarisch zijn, liet ik dat achterwege. Wel gebruikte ik maar één in plaats van de twee bouillonblokjes uit het pakket. Ik vind iets nogal snel te zout en ik voeg daarom liever zelf nog peper en zout toe om de soep op smaak te brengen. De tip om na het pureren zelf nog een potje/blikje bruine bonen toe te voegen, gebruikte ik wel want ik had toch nog een potje bonen in de voorraadkast staan.
Omdat ik de enige ben die van deze soep eet en een kleine eter ben, kon ik de soep in vijf porties verdelen. Eén portie eet ik vandaag als lunch en de rest zit in de vriezer. Die zal ik op andere dagen als lunch eten. Want dat is wat ik meestal tussen de middag eet: soep of rauwkostsalade.
Zo'n verspakket is best wel handig, vooral omdat er ingrediënten inzitten die je niet altijd in huis hebt of waar je maar weinig van hoeft te gebruiken. In het pakket is alles netjes afgepast. Zal ik zoiets vaker kopen? Ja, dat denk ik wel.
Wij aten vorige week woensdag bruine bonensoep en het was echt heerlijk. Verspakketten vind ik ook erg fijn. Ze helpen me om eens andere dingen te koken op een gezonde manier.
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder kon die zo lekker maken.
BeantwoordenVerwijderenIk heb eens een winter lang elke 14 dagen een grote pan gemaakt voor mijn dochter als ontbijt, afwisselend met erwtensoep. Zij kreeg 's-morgens geen brood weg en toen er eens een pan soep stond vroeg ze of je dat ook als ontbijt kon eten. Prima toch. Ze moest die winter met de brommer half uur rijden naar werk en ik was dus blij dat ze goed gevoed en warm weg kon.
Ik bracht het er zelf op bed want zo werkte het voor ons he beste, ons eigen ding doen zo vroeg.
Collega's verklaarden me wel eens voor gek maar ik vond het prima zo geen gedoe met kom je beneden.
is inderdaad wel handig zo'n pakket, ik heb het nog niet eerder gekocht,
BeantwoordenVerwijderenmaak wel altijd alles vers.. lekker
Ik heb wel eens een meegenomen als cadeautje. Dat viel erg in de smaak. Ik ga nu ook eens kijken naar een soeppakket.... Bruine bonen soep is echt iets voor deze regenachtige tijd, heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenIk zat te lachen bij de titel.
BeantwoordenVerwijderenIk heb nog nooit bruine bonensoep gegeten. Ik denk dat dit iets typisch Nederlands is. Net zoals mosterdsoep. Dat heb ik één keer geproefd en nooit weer.
BeantwoordenVerwijderenIs dat iets typisch Nederlands want ik ken dat niet? Ik ben wel erg benieuwd naar het recept!
BeantwoordenVerwijderenDat heb ik echt ook al jaren niet meer gegeten. Je schrijft er zo lekker over, dus wie weet inspireer je me wel. Lekker he, van die bakjes in de vriezer.
BeantwoordenVerwijderenNou, klinkt heel lekker en voedzaam! Ik vind die vers pakketten zo af en toe best handig. En het schijnt niet duurder te zijn dan alles los kopen (waar je dan weer van alles van over houdt..)
BeantwoordenVerwijderenNou had ik vroeger een buurvrouw die de lekkerste Bruine bonensoep van heel Amsterdam maakte. Zij maakte dit voor een café, en haar soep was heel bekend. Regelmatig kregen wij een pannetje, met het verzoek om het pas de volgende dag op te eten, want dan was hij het lekkerste. Mijn moeder heeft het er nog steeds over. Ik kan geen bruinebonensoep meer te maken zonder aan 'tante Frida' te denken.
BeantwoordenVerwijderenHa ha, mag je raden waar ik nu zin in heb!
BeantwoordenVerwijderen