intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 13 september 2020

nog te goed om weg te gooien

Nog altijd ben ik een vleeseter, maar ik kies toch steeds vaker voor vegetarisch. Manlief en zoon niet, maar ik wel. Thuis eet ik dan meestal een vleesvervanger zoals een kaasschnitzel of een groenteburger. 

Als we uit eten gaan wil ik tegenwoordig ook nog al eens voor een vegetarische maaltijd kiezen. Laatst verbaasde manlief zich erover dat ik pappardelle met paddenstoelensaus en geitenkaas bestelde, terwijl ik niet wist wat pappardelle was. Ik hou wel van verrassingen. Pappardelle is trouwens een pasta.

Sinds anderhalf jaar koop ik af en toe iets via Too Good To Go: klik! Eten dat normaal gesproken door een supermarkt/bakker/restaurant weggegooid zou worden, kun je voor een klein bedrag kopen. Inmiddels is het hier al zo populair dat alles razendsnel uitverkocht is. Gisteren had ik weer eens geluk en kon ik een tasje bij de supermarkt ophalen. Naast vlees, vis, zuurkool en ijsbergsla zat er ook een pak tempeh van 400 gram in. Ik kende de naam tempeh wel, maar had het nog nooit gekocht of gegeten. 

Tempeh is een koek van sojabonen die je in plakjes kunt snijden, wat ik ook deed. Ik bewaarde een plakje voor het avondeten en de rest ging in plakjes de vriezer in. Met wat ik in huis had besloot ik een groentegerecht voor bij de mihoen te maken.

Ik fruitte 1 ui en 1 teentje knoflook in de wok. Voegde champignons toe en bakte die mee en daarna bakte ik courgette mee. Ik sneed de tempeh in blokjes, deed er peper over en bakte die in een koekenpan. Toen de blokjes bruin waren voegde ik een scheut ketjap manis toe. Daarna deed ik de tempeh bij de groentes in de wok en bakte ik alles nog even goed door. En ik moet zeggen dat het uitstekend gesmaakt heeft! 

Ik ben geen keukenprinses, dus vind ik het wel weer heel knap van mezelf dat ik dit gerecht voor het grootste deel zelf bedacht heb. En misschien is dat ook wel het allerleukste aan Too Good To Go: ik ontvang regelmatig producten die ik niet ken en die me aanzetten tot nieuwe gerechten maken.

Ik koop ook nogal eens producten die afgeprijsd zijn, zoals deze zak ovengroentes met broccoli, zoete aardappel en paprika:

Je kan ze wokken, maar ik koos deze keer om ze in de oven te bakken met olijfolie en Italiaanse kruiden. Ook deed ik er nog courgette door, want daar heb ik momenteel veel van in de tuin.


Ik bakte de groentes dertig minuten op 180℃ in de oven en ik roerde tussendoor de groentes twee keer door. Groentes bereid ik wel vaker in de oven en alleen al de lucht van die Italiaanse kruiden... Heerlijk!


9 opmerkingen:

  1. Lekkere dingen heb je gemaakt. Wij zijn nogal vlees/kip eters, er ligt nu heel wat op de BBQ.
    Vrijdag was ik in de sauna en daar heb ik wel vega gegeten. Ik had gehoord dat jackfruit als vleesvervanger kan worden gebruikt, en ze hadden daar een broodje met jackfruit, granaatappelpitjes, sl en sausje, dat wil ik dan wel eens proberen. Het waren blokjes geroosterd en ik vond het nogal hard en erg vezelig, de toevoegingen maakten het wel lekker. Maar zal het niet nogmaals kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Begrijpelijk dat je het niet nog eens zal eten. Ik ken jackfruit niet.
      Ik heb weleens een vegetarische hamburger gegeten die vreselijk droog was. Bah!

      Verwijderen
  2. Ik beken, ik had nog nooit courgette gegeten. Iemand in onze straat had er zoveel, dat ze ze aan de weg hadden gezet, met bord erbij "gratis mee te nemen, we hebben veel te veel". Lief, dus ik nam de kleinste mee, om eens uit te proberen. Maar het heeft totaal geen smaak, echt helemaal niets. Klopt dat, of heeft de buurman een slechte oogst? Want als het smaakloos is, gebruik je het dan alleen als vulling bij een maaltijd?!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan een courgette zit niet veel smaak dat klopt. Maar de courgette is gezond en bevat veel vezels. Ik doe het door heel veel gerechten, ook door salades en zelfs door de smoothie die ik iedere ochtend eet. Soep van courgette vind ik ook erg lekker.

      Verwijderen
  3. Kocht vorige week bij de Lidl een brood van 25 eurocent. Een heel brood! Van een dag oud, maar daar kan ik niet mee zitten. Too good to go inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Groot gelijk dat je dat brood gekocht hebt. Dat is toch geen geld!

      Verwijderen
  4. Goede tip om eens groenten in de oven te bakken. ik ben beetje wok-verslaafd, maar ga het zeker eens uitproberen.
    Too good to go, al van gehoord, nog niet uitgeprobeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wokken is ook lekker. Ook winkels en restaurants in Vlaanderen doen met Too Good To Go mee.

      Verwijderen