intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 10 december 2019

het leger van de keizer

Keizer Qin Shi Huangdi was de eerste keizer van China en hij leefde van 259 v.C. tot 210 v.C. Hij was een wreed heerser en hij regeerde slechts veertien jaar, waarna hij waarschijnlijk stierf aan een kwikvergiftiging.


 Zodra Qin aan de macht kwam begon hij aan de bouw van zijn laatste rustplaats, een groot mausoleum. In 1974 werd op twee kilometer van het mausoleum per toeval een terracotta beeld gevonden door boeren die een put groeven. Het beeld bleek toe te horen aan een groot leger van terracotta beelden.

 Door plunderingen, vernielingen en brandstichting een paar jaar na het overlijden van Qin, waren veel beelden in stukken gebroken.


De beelden werden gereconstrueerd en in totaal zijn tot nu toe 8000 beelden gevonden van krijgers, paarden en wagens.



Qin was geobsedeerd door het eeuwige leven en het terracotta leger was waarschijnlijk bedoeld om hem te vergezellen in zijn onsterfelijkheid. Ze stonden in rijen opgesteld alsof ze klaar waren voor een veldslag. 
Geen één beeld is hetzelfde en waarschijnlijk zijn ze nagemaakt van echte mensen. In hoogte variëren ze tussen 0,70 m (hurkende personen) en 1,80 m hoog.


De beelden waren geverfd in heldere kleuren, maar zodra ze bij de opgravingen in contact met zuurstof kwamen, verdwenen de kleuren.


In China zijn op dezelfde manier als vroeger beelden nagemaakt en een aantal hiervan kun je bezichtigen in Rotterdam in een klein pop-up museum: klik!

Naast de beelden zijn er ook nog gebruiksvoorwerpen uit China te zien:


Wij gingen na ons bezoek aan Delft naar deze tentoonstelling toe en we vonden het best wel bijzonder allemaal. En het maakte voor ons niet uit dat de beelden reproducties waren, want de kans dat we naar China gaan om de echte beelden te zien, is namelijk niet zo heel erg groot. 

 De tentoonstelling van het Terracottaleger bestaat uit tachtig figuren (krijgers, paarden, wagens) en is nog tot april 2020 in Rotterdam te zien.

We hebben afgelopen weekend veel gedaan: gewandeld op Goeree-Overflakkee, Delft verkend en we bezochten deze tentoonstelling in Rotterdam. We logeerden in een mooi hotel en hebben lekker gegeten. Als het aan mij ligt, kunnen we zoiets best wel vaker doen.



7 opmerkingen:

  1. Ja heerlijk is dat, zo'n weekend. Dat voelt als een vakantie, vind ik

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor de tip. Ik ben al jaren nieuwsgierig naar het terracotta leger, maar de kans dat ik naar China ga is euh... minder dan nihil.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beslist een kijkje waard, die tentoonstelling. Ik zag um een paar jaar geleden in het Drents museum.
    Echt gaaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interessante tentoonstelling. Leuke dingen deden jullie in korte tijd. Fijn voor jullie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een ontzettend leuke blog! Vindt u het goed dat wij deze via onze Facebook-pagina delen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is goed! Leuk om te lezen dat jullie het willen delen. We hebben erg genoten van de tentoonstelling.

      Verwijderen
  6. Wat ‘n leuk weekeinde hadden jullie! Het Terracottaleger heb ik in het Drents Museum in Assen gezien, indrukwekkend.

    BeantwoordenVerwijderen