intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 24 augustus 2019

te jong

In de krant stond een rouwadvertentie van iemand die ik gekend heb. Hij was een vriend van mijn ex en hij was na een kort ziekbed overleden. Toevallig kwam ik mijn ex tegen, we raakten aan de praat en we haalden samen herinneringen op aan de overledene. Mijn ex deed een beetje luchtig over het overlijden van zijn vriend, want deze was toch nog mooi zesenvijftig jaar geworden en dat was toch drie keer zo oud als mijn zoon geworden was. Hij zei dat zijn vriend toch de kans gekregen had om zesenvijftig te worden en hij had die jaren goed besteed en een goed leven gehad. Tja... zo kan je het natuurlijk ook zien...

Eerder op de dag sprak ik een vrouw wiens man vorig jaar op vierenvijftig jarige leeftijd overleden was en ze vertelde over het grote gemis en het gevoel dat ze op instorten stond. Zesenvijftig of vierenvijftig of zeventien jaar... Het is gewoon allemaal veel te jong! En voor mij maakt het niet uit hoe oud iemand geworden is, maar wel om de leegte die iemand achterlaat of om een toekomst die in duigen valt of omdat je het die ander zo gegund had om nog verder te leven. Misschien bedoelde mijn ex het goed hoor, maar ik had toch een beetje moeite met zijn uitspraak. Daarnaast vind ik het nooit zo fijn als anderen een sterfgeval met dat van Jus vergelijken of zeggen dat hun verdriet niets is vergeleken met dat van ons. Verdriet is iets persoonlijks en ik wil niet dat anderen zich tegenover ons verontschuldigen omdat ze het moeilijk hebben.

Afgelopen week haalde ik de caravan leeg en ik heb het er ontzettend moeilijk mee gehad. Vanaf het moment dat ik het eerste kastje opentrok, stonden de tranen in mijn ogen. Het waren niet de spullen waarom ik verdrietig was, maar het was het gevoel omdat iets nooit meer terugkomt en omdat onze jongste zoon nooit meer terugkomt. Natuurlijk was dat ook de reden waarom manlief de caravan niet eerder wilde wegdoen, want er komen een heleboel emoties bij kijken. Toen de caravan eenmaal leeg was, was ik helemaal bekaf. Rouwen kost vreselijk veel energie.

Op internet vond ik dit gedichtje, dat geschreven is door Fien van Maaren:

Bron: Facebookpagina van Zeeuws Verlies.
Ze heeft het mooi verwoord. 



16 opmerkingen:

  1. Nou, Fien van Maaren heeft het heel mooi verwoord, maar jij ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik sluit me aan bij Bertiebo. En ik begrijp wat je schrijft, over verdriet niet horen te vergelijken, maar voel het wel zoals je ex, iemand van 56 sterft te jong maar heeft zoveel meer mogen leven dan jouw zoon. Gek, ik dacht altijd dat jij en je man elkaars jeugdliefde waren, blijk je een ex te hebben. Zo zie je maar weer hoe je een verkeerd beeld kunt hebben van iemand, ook al las ik ook al je vroegere blogs. Sterkte bij de verkoop van de caravan. Goed weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Manlief en ik kregen verkering toen hij zevenentwintig en ik zesentwintig was. Daarvoor heb ik met iemand anders samengewoond en toen die relatie voorbij was heb ik een aantal jaren alleen gewoond.
      Wat mijn ex zei begrijp ik ook wel en ik denk dat hij daar wel troost in vindt. Ik denk dat ik in dit geval meer kijk naar wie er achter blijven.

      Verwijderen
  3. Soms zeggen mensen dat ook als troost, maar het is als appels en peren vergelijken. Wat een prachtig gedicht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou ook heel goed kunnen.
      Ik vond het ook een erg mooi gedicht.

      Verwijderen
  4. Definitief afscheid nemen van iemand die je graag ziet, brengt altijd heel veel pijn met zich mee. Ik voel echt met je mee.

    Soms worden woorden anders aangevoeld dan bedoeld. Vooral over gevoelige onderwerpen.

    Het gedicht is heel mooi. Dat ga ik bijhouden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. Er worden best wel vaak dingen gezegd die op mij anders overkomen dan waarschijnlijk bedoeld is, maar vaak is de bedoeling erachter wel goed.

      Verwijderen
  5. De dood en rouw maken mensen onhandig, het is ook moeilijk goed te verwoorden. Vergelijken is ook niet zo’n goed idee, iedereen is anders en verdriet is zo uniek in je eigen wereld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En het is juist dat vergelijken wat ik niet wil. Dat van ons is een drama, maar andere dingen zijn ook een drama. Vaak zeg ik tegen anderen het volgende als ze hun situatie met die van mij vergelijken: wij hebben één kind verloren en er zijn mensen die twee of meer kinderen verloren hebben. Ik vind dat erg, maar het maakt mijn verdriet om mijn zoon niet minder.

      Verwijderen
  6. Prachtig gedicht en ook jij schrijft ontroerend mooi!
    Het gaat inderdaad om de leegte die ‘n geliefd persoon achterlaat, niet om de leeftijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een intens mooi gedicht. En wat een mooi en bijzonder logje. Ik snap eigenlijk wel dat mensen jullie verhaal het allerergst vinden en daar dan, wellicht wat onhandig, ook op reageren. Want ouders horen hun kinderen niet te overleven en dan al zeker niet op de manier zoals het jullie is overkomen. Vind het wel heel stoer (al is dat niet het goede woord, maar ik vind zo 123 geen ander) hoe jij dit blogje in elkaar gedraaid hebt.

    BeantwoordenVerwijderen