intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

dinsdag 18 juni 2019

De stad van Tijl

Tijl Uilenspiegel is een verzonnen personage uit de veertiende eeuw die door Nederland en Duitsland trok en allerlei streken uithaalde. 

Tijl Uilenspiegel is ook een personage uit een roman uit 1867 van Charles de Koster, waarin hij een heldhaftig karakter heeft en meevecht aan de zijde van de Geuzen in de Tachtigjarige Oorlog. Hij is een vrijheidsstrijder en een volksheld.

Er zijn vele anekdotes waarin Tijl voorkomt en zo ook het verhaal waarin hij mensen een spiegel voorhoudt en laat zien hoe ze werkelijk zijn:


In het verhaal van Charles de Koster wordt Tijl in 1527 in het Vlaamse stadje Damme, waar hij nog steeds in ere gehouden wordt, geboren. En dat is eigenlijk alles wat ik over over Tijl Uilenspiegel kwijt wil, want ik weet er niet zoveel over. 
Maar ik ga wel over de wandeling in en rond de stad van Tijl, Damme, vertellen die manlief en ik maakten. Wij zijn al meerdere keren in Damme geweest dus we kenden het stadje al, alleen waren we daar nog nooit in het buitengebied geweest.


In de loop der eeuwen heeft Damme meerdere turbulente periodes gekend en nu is het één van de kleinste stadjes van België. Bovenstaande foto nam ik van een foto die ik tijdens de wandeling tegenkwam, want wij zijn niet wezen vliegen ✈



De Onze-Lieve-Vrouwekerk is best wel een markant bouwwerk.
Je kan de toren beklimmen, maar omdat wij dat al eens gedaan hadden, sloegen we dat deze keer over.


De bouw van de kerk startte in het begin van de 13e eeuw en in de loop der eeuwen werd de kerk verbouwd, vergroot, deels afgebroken en werd de torenspits eraf gehaald. 

In Damme broeden verschillende koppels ooievaars en bij de kerk zagen we er een paar op een nest zitten:


Zover ik het kon zien, want het was best een eindje weg, waren het twee volwassen vogels met twee jongen.

Damme is klein, een paar straten groot maar en we liepen er redelijk snel doorheen, mede ook doordat wij het daar al kenden. Als je wilt dan kun je best wel een tijd in het stadje bivakkeren: er zijn genoeg horecagelegenheden en een paar galeries en daarnaast is Damme een boekenstad en zijn er een aantal tweedehands boekenwinkels. Iedere tweede zondag van de maand is er van 10.00 - 17.00 uur een boekenmarkt.



We stapten nog even bij een expositie van schilder Lucas van Robays binnen.

Schilderij van Lucas van Robays

Schilderij van Lucas van Robays

Daar hingen echt mooie werken tussen! We kenden de schilder niet, maar hadden er zeker geen spijt van dat we even naar deze expositie gingen kijken. 

We verlieten het stadje over de brug over de Damse Vaart.



We waren het stadje nog maar net uit toen we een kapelletje tegenkwamen en ik kan het nooit laten om even naar binnen te gluren:


Het was een mooie wandeling over bochtige wegen


en langs kanalen.





Terug in Damme liepen we nog langs de Schellemolen die in 1867 werd gebouwd:


Ik vond de wandeling die wij maakten op reisroutes.be.

Om toch nog even op Tijl Uilenspiegel terug te komen: ik herinner me een televisieserie over hem van toen ik nog klein was. Ik zocht het op en zag dat de serie in 1961 gemaakt is en ik neem aan dat de serie een jaar of twaalf later herhaald werd. In 1961 was ik namelijk nog niet geboren. 


Bij de Toerist Informatie in Damme kochten we twee wandelkaarten van andere streken in Vlaanderen:


Hiermee kunnen we weer nieuwe routes uitstippelen en plannen maken voor volgende wandelingen.

(Update van een uurtje later: ik zag dat er in 1973 ook een Nederlandse televisieserie over Tijl Uilenspiegel gemaakt is. Het kan natuurlijk ook heel erg goed dat ik die destijds gezien heb. Maar ja, het is ook al zo lang geleden hè...)


7 opmerkingen:

  1. Als kind heb ik een boek gelezen over Tijl Uilenspiegel. Ik vond dat toen erg leuk herinner ik me. Maar verder was ik hem helemaal vergeten, dus dank voorj e post : )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto's maak je.
    Met welk toestel en met welke lens werk je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel.

      Ik heb een Sony NEX-5T systeemcamera en gebruik meestal een 16-50 mm lens. Ik heb ook nog een 55-210 lens, maar die gebruik ik niet zo vaak. Mijn camera is 5 jaar en ik moet de 16-50 mm lens vervangen, want er zitten beschadigingen op.

      Verwijderen
    2. Dank je voor je antwoord.
      Je maakt mooie composities.

      Verwijderen
  3. Tijl Uilenspiegel is voor mij het luisteren naar een LP (soort hoorspel)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Grappig: jij hebt een hoorspel als herinnering, Nicole een boek en ik een televisieserie.

      Verwijderen