intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

donderdag 10 januari 2019

vies

Gisteren moest ik voor de controle van mijn contactlenzen naar de stad toe. Omdat het best wel mooi weer was, besloot ik de controle te combineren met een wandeling. In het begin had ik nog mijn muts op en mijn handschoenen aan, maar die deed ik na een kilometer of twee alweer af en uit omdat het zonder ook goed te doen was.

Helemaal aan het einde van mijn wandeling, vlakbij waar ik mijn auto geparkeerd had, besloot ik nog even te kijken of de kringloopwinkel nog bestond. Vroeger kwam ik geregeld in deze winkel, maar nadat de eigenaresse een paar jaar geleden met (ik dacht) pensioen gegaan was, was ik er niet meer geweest. De winkel bleek er nog te zijn en een bordje aan de buitenkant vertelde me, dat er nu mensen werken die in het arbeidsproces moeten integreren, zoals bij veel kringloopwinkels het geval is.

Vol goede moed stapte ik de winkel binnen, maar mijn enthousiasme verdween al vrij snel. Wat eens een nette en goed verzorgde winkel was, bleek veranderd te zijn in een chaos. De rekken met keukenspullen en kleding puilden uit en er stonden dozen waarin je tussen de goederen moest graaien. Omdat het zo vol stond kon je op sommige plaatsen bijna niet fatsoenlijk lopen, laat staan iemand anders passeren. Maar er zijn meer kringloopwinkels waar het vol staat en dan is het niet erg, in dit geval was er meer aan de hand. Hier waren de spullen ook nog eens vies en groezelig.

Achter de kassa zat een vriendelijke jongeman en er hingen drie andere mannen bij hem in de buurt rond, ze praatten buitenlands, ik denk dat ze ergens uit Afrika kwamen. Op een bank elders in de winkel zat een man onderuitgezakt te niksen. Het zag er een beetje naar uit dat de winkel een ontmoetingsplaats geworden was van asielzoekers en werkelozen. En ik heb totaal niks tegen deze mensen, maar ik stoorde me er wel aan. Ik ken ook kringloopwinkels waar een koffiehoekje is en daar zitten ook vaak mensen, maar dat komt op mij toch anders over, dan dat iedereen maar lukraak ergens gaat zitten op banken en stoelen die te koop zijn.

Ik neem aan dat de winkel wel door een instantie beheerd wordt en dat er begeleiding is, maar daar loopt het dan toch duidelijk mis. Als er eens in de winkel opgeruimd zou worden en de spullen afgestoft en schoongemaakt werden, dan zou het al een stuk beter zijn. Dan oogt het frisser en nodigt het uit om terug te komen. Ik denk namelijk niet dat ik nog snel naar deze winkel toe zal gaan. En als mensen moeten werken, dan zullen ze toch ook de handen uit de mouwen moeten steken. Ik was er maar even en ik weet niet hoeveel mensen er werken en wat er achter de schermen gebeurt, maar ik ken andere kringloopwinkels waar het wel netjes en schoon is en waar niet iedereen zomaar een beetje rondhangt.

Tenslotte vond ik in een doos drie eierdopjes, die ik voor vijftig cent kocht voor een eierdoppenverzamelaar. De eierdopjes zagen er niet uit: ze waren stoffig en zaten onder de vliegenpoep en thuis zijn ze gelijk in een sopje gegaan. Dat doe ik trouwens toch wel als ik iets koop, maar nu was het ook echt hard nodig. De eierdopjes knapten er in elk geval mooi van op. 

7 opmerkingen:

  1. Welke kringloopwinkel is dat? Dan hoeven we die niet te bezoeken in onze speurtocht naar prettige.
    In de buurt van Den Haag hadden we een paar hele fijne, en die missen we best.
    In mijn dorp zit een grote van het Leger des Heils daar kan je me vaak vinden, ik overweeg zelfs om er vrijwilligerswerk te gaan doen. Doordat ik in het bestuur van een stooichting zat heb ik ook de achterkant ervan al gezien en ken ik er verschillende medewerkers

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Kringloop in Terneuzen. Er zijn daar meer tweedehands winkels, zoals van het Leger des Heils en die zijn wel goed. Maar dit vond ik echt een aanfluiting.

      Verwijderen
  2. He bah, daar zou je mij ook geen tweede keer zien, terwijl ik toch echt van kringloopwinkels houd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat er geen beter management is. Maar zo te horen Kringloopwinkels genoeg in de omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Misschien ben ik een rare, maar moet zeggen dat ik zulke winkels juist wel leuk vind omdat je daar vaak nog pareltjes vind. In veel kringloopwinkels die mooi ingericht zijn zie je steeds vaker dat de mooie spulletjes behoorlijk aan de prijs zijn en is me ook opgevallen dat veel van die spulletjes opgekocht worden door de brocante en vintage interieurwinkels die opduiken in grote steden. Daar worden dat soort dingen dan voor de hoofdprijs verkocht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor, daar is niks rasrs aan. En het klopt zeker dat de prijzen in de meeste kringloopwinkels niet meer als vroeger zijn. Bij een brocante kom ik zelden. Ik ben vorig jaar wel naar een brocantemarkt geweest en daar heb ik alleen maar foto's genomen en niks gekocht.

      Verwijderen
  5. Jammer dat die winkel een beetje lijkt te versloffen als ik je omschrijving zo lees. Een kringloopwinkel kan best fris en schoon zijn vind ik.

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen