intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 10-02-2020) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

woensdag 16 september 2020

terug naar huis

Mijn vader heeft bijna zijn hele leven in het dorp gewoond waar hij geboren is. Alleen in de oorlog is hij een tijd ergens anders geëvacueerd geweest. De laatste anderhalf jaar van zijn leven zat hij in een verpleeghuis elders in de streek.  En hoewel daar gelukkig nog een paar medebewoners waren die ook van 'hier' kwamen, miste hij zijn geboorteplaats enorm. We hadden ervoor kunnen zorgen dat hij naar een verpleeghuis dichterbij overgeplaatst zou worden, maar omdat mijn moeder in hetzelfde verpleeghuis als hem kon komen wonen en ze het daar goed naar haar zin had, hebben we dat niet gedaan.

Toen mijn vader net overleden was, gaf mijn moeder aan dat zijn as op de begraafplaats bij het crematorium uitgestrooid moest worden. Toen ik een paar weken later de papieren hiervoor moest opsturen, bedacht ik me ineens dat we de as misschien beter in zijn geboorteplaats konden laten uitstrooien. Dan zou mijn vader weer terug 'thuis' zijn. Mijn moeder vond dat het een goed idee. 

Ik gaf dit aan het crematorium door en een paar dagen later werd ik hierover door een medewerker opgebeld: het uitstrooien in mijn vaders geboorteplaats kon, maar de desbetreffende gemeente rekende daar bijna achthonderd euro voor! Ik besprak het met mijn moeder en zij vond dit, net als ik, een behoorlijk hoog bedrag. 

Volgende week ga ik de as van mijn vader gewoon (kosteloos) zelf ophalen. En wat er daarna mee gaat gebeuren bedenken we later wel. 

Uitstrooien op het veld bij het crematorium zou ons trouwens tweehonderdvijftig euro gekost hebben. 


14 opmerkingen:

 1. Je vind vast wel een mooi plekje waar hij graag was.
  Mijn ouders hebben we in de Amstel te water gelaten in speciale doosjes die langzaam zouden verteren. Ze hebben heel lang een boot gehad en hun laatste huis lag aan de Amstel in Uithoorn. Iets buiten het dorp vonden we een mooi plekje waar we hebben gepicknicked en makkelijk bij het water konden.

  Mijn schoonmoeder ligt op landje van partner bij een boom die hij uit haar tuin had meegenomen jaren eerder. de boom doet het ook uitstekend daar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een idioot hoge bedragen. Ik vind die 250 al heel hoog, om over 800 niet te spreken. Zo zorg je er voor dat mensen het zelf gaan doen op een zelf uitgekozen plek. Ik heb vaak genoeg mensen bezig gezien aan het strand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons kost uitstrooien bij het crematorium niets. We maakten een afspraak, kregen koffie en een medewerker liep mee naar buiten. We strooiden om de beurt en de medewerker vroeg wat hij mocht bidden. Dat werd het Maria. Allemaal heel respectvol.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een goede beslissing om de as van je vader op te halen zo kunnen jullie rustig bespreken wat jullie gaan doen .Ik schrik van zulke bedragen echt belachelijk hoog

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jemig, wat een bedrag zeg. Mijn ouders gaan hun zwager volgende week op Texel uitstrooien. Geen idee wat daar de kosten van zijn,.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom moet dat zo veel kosten....vraag ik me af🤔

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had er nog nooit van gehoord dat daar kosten aan zijn verbonden, en vraag me ook af waarom dat is. Een graf, of een urn in een urnenmuur, daarvan begrijp ik het dat je moet betalen, maar voor het verstrooien van as?! Gemakkelijke inkomstenbron voor de gemeente, maar ik vermoed dat daardoor veel mensen "illegaal" gaan strooien op een plek, waar bijvoorbeeld een dierbare herinnering aan verbonden is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een hoge bedragen. De as van mijn moeder en G. staat bij mijn oudste broer. Het blijft daar ook.
  Zelf heb ik van allebei een relikwie (zo heet dat). Iets heel moois wat ik uitgezocht heb met een beetje as er in. Ik ben er blij mee. Zo zijn ze toch een beetje bij mij. Voor mij voelt dat zo tenminste.

  Liefs Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben de as van een oom op een vroege zondagmorgen 'begraven' in het graf van zijn ouders.
  Er staan veel bomen op die begraafplaats, niemand zag ons. Later een mooie plant en een klein gedenksteentje neergezet. Enorm 'illegaal' dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is ook een mooi verdienmodel van die gemeente. Goed dat jullie het op je eigen manier kunnen regelen. Komt vast goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 2 jaar geleden overleed mijn moeder, de uitvaartverzorger heeft zelf de as opgehaald
  bij het crematorium en op een mooie dag verstrooid op een plek waar mijn moeder
  graag kwam.Daar waren geen kosten aan verbonden.Eigenlijk een schande, dat daar
  zulke hoge bedragen voor worden gerekend.
  Groet, Betsy

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jeetje, wat een enorm bedrag zeg! Dat schrikt wel af. Ik denk dat ik dan zou afhaken.

  Waarom vragen ze daar zoveel geld voor? Is dat dan een speciale locatie?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo jammer dat hiervan misbruik onder een ontzettend hoog bedrag wordt gemaakt.
  De as van mijn moeder heb ik zelf uitgestrooid op een plk die haar zo lief was. Die van mijn vader kwam op een strooiweide van het crematorium terecht. Mijn vader heeft de as van mijn moeder eerst jaar in een kruik in huis gehad, het gaf hem een goed gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen