intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zondag 26 januari 2020

grensoverschrijdend

Vandaag zou het tot een uur of twee zonnig zijn en daarom vertrokken wij bijtijds richting de kust om daar te gaan wandelen.


We gingen naar Het Zwin toe en daar schrijf ik weleens vaker over. Wij parkeerden de auto net buiten Cadzand-Bad en van daaruit liepen we over een pad over de dijk richting België. 


Het Zwin ligt zowel in Nederland als in België en regelmatig passeerden we een grenspaal:


In het begin van onze jaartelling drong hier de Noordzee ver het land binnen en in de dertiende en veertiende eeuw was dit een belangrijke vaarroute naar Brugge. Maar de geul verzandde waardoor deze steeds ondieper werd en Brugge niet meer over water bereikbaar was. Voorliggende steden namen de havenfunctie over, maar ook hier verzandde de geul. Uiteindelijk was er geen geld meer om de geul open te houden en in de vijftiende eeuw kwam de haven van Antwerpen op en verloor Brugge haar functie als handelsstad. 


Het Zwin is nu een natuurgebied, wat voor het grootste deel in België ligt. Het gebied bestaat uit duinen, schorren en polders. Het is een belangrijk gebied voor vogels, maar wij zagen ook nog een ander beestje.


Bovenstaande foto heb ik helemaal ingezoomd genomen en helaas is het niet goed te zien. Om toch te laten zien wat voor beestje er op die foto staat, heb ik een uitsnede gemaakt en er een cirkeltje om gezet: 


En ik moet toegeven dat het zo misschien nog niet helemaal duidelijk is, maar wat je ziet is een zeehond!


Er was een soort van pier gemaakt, waar we even op geweest zijn.



We zagen het water het gebied binnenstromen omdat het vloed werd.


Bovenstaande foto nam ik op de heenweg en onderstaande foto nam ik een uur later vanaf hetzelfde punt. Hieraan kan je goed zien hoe snel het water opkomt en ook het verschil tussen eb en vloed zien.


Zolang we op de dijk liepen hadden we aan de ene kant de zee en aan de andere kant de polder:



Het laatste stukje daalden we af naar het strand.


Waar we nog een klein stukje overliepen.




Het begon bewolkt te worden, we gingen het duin terug over en we keken nog een laatste keer naar Het Zwin. Daarna gingen we terug naar onze auto en daarna naar huis.





15 opmerkingen:

  1. Wat een mooie wandeling hebben jullie weer gemaakt. En wat hadden jullie nog mooi weer. Wij wilden ook nog naar zee, maar op de webcam van Knokke zag het er allemaal nogal grauw en grijs uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was prachtig weer. Er stond een klein beetje wind en in het begin heb ik nog handschoenen gedragen, maar die kon ik al snel uitdoen. Wij zijn bijna tot aan het Bezoekerscentrum Het Zwin bij Knokke gelopen.

      Verwijderen
  2. Wow die zeehond... Nou ben ik daar toch zo vaak geweest, maar een zeehond zag ik er nooit. Wat is het toch prachtig daar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zaten op een bankje over het gebied heen te turen en opeens zag ik die zeehond. Het verbaasde ons eigenlijk dat hij zo ver de geul ingezwommen was.

      Verwijderen
  3. prachtige wandeling mevrouw W. dit is puur genieten.
    die zeehond is wel een boffertje dat hij jullie zag hé :-) en op de foto wilde

    een fijne dag gewenst

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij poseerde toch even mooi voor ons :-) Niet lang daarna ging hij het water in.

      Verwijderen
  4. Wat een mooie omgeving en wat leuk die zeehond.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geweldige mooie omgeving! Wij wandelden in Boswachterij Odoorn van 11 tot 15 uur en de zon scheen, heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was heerlijk weer en zeker zo in de winter kan ik daar echt van genieten.

      Verwijderen
  6. Mooi!
    Kan je ook fietsen vanuit Cadzand naar en door het Zwin?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Langs het Zwin en dan over hetzelfde pad als waar wij nu gelopen hebben, dat is ook een fietspad en dan rijd je richting Knokke. Als je met de auto komt dan is er buiten Cadzand vlakbij strandpaviljoen de Zeemeeuw een parkeerplaats aan de Kanaalweg. Van half maart tot half november is het daar betaald parkeren (dat is daar overal) en nu sta je daar gratis.

      Verwijderen
    2. Het is een hele mooie fietstocht zelfs. Het eerste stuk fiets je door de duinen en dan langs het Zwin (erdoor kan niet meer). Je komt dan uit ongeveer bij Marie Siska (Het Zoute).

      Verwijderen
  7. Wat leuk eigenlijk om zo eenvoudig in twee landen te wandelen : ) Ik zou dat eigenlijk ook wel eens kunnen doen, zover is Duitsland niet van ons vandaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij lopen best wel vaak in het grensgebied en passeren dan ook regelmatig de grens. Die grenspalen blijf ik altijd leuk vinden en ik heb er ook best wel al een aantal gefotografeerd.

      Verwijderen