intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

vrijdag 19 oktober 2018

van het gas af

Nou ja, van het gas af... het was maar voor eventjes hoor. 

Omdat de huizen hier in de polder niet aangesloten zijn op aardgas, stoken wij propaangas. We hebben een gastank in de tuin en een tank moet na een bepaalde tijd vervangen worden. Afgelopen maandag belde de gasleverancier hierover op om te vertellen dat dit deze week ging gebeuren. Zoiets kan gedaan worden zonder dat je thuis bent, maar ze moeten wel op het erf kunnen, dus daarom laten ze van tevoren weten wanneer ze komen. 

Deze keer was het wel handig dat manlief deze week vakantie heeft, zodat hij de man die de tank kwam vervangen, te woord kon staan. Zodra de oude tank weg was, kon manlief gelijk takken en bladeren opruimen, die onder en achter de tank lagen. 

Voor het hebben van een gastank heb je te maken met een aantal veiligheidsregels, keuringen en inspecties en dan heb je ook nog eens de gemeente die soms zomaar regels gaat veranderen. Zo kwam de gemeente vorig jaar met de klacht, dat de tank te dicht op ons houten hek staat. Het hek kon wel eens in de brand vliegen en dan staat maar mooi die gastank ernaast. Verwacht nou niet dat dit om een heel groot hek gaat, het gaat om een houten schot met een lengte van 2 meter, waar de gastank al braaf 24 jaar naast staat. Of toen die keer dat opeens de gastank te dicht bij het huis stond en bijna geëist werd om een nog grotere tuin te moeten hebben, om die gastank zo ver mogelijk uit de buurt te kunnen zetten. En dan hebben wij toch een grotere tuin, dan sommige anderen die in de polder wonen. Dat was nou eigenlijk een plan, waar niet goed over nagedacht was. Qua veiligheid misschien wel, maar voor veel mensen was het onuitvoerbaar. Zover ik weet heeft ook niemand hier in de omgeving de tank moeten verplaatsen.

Als er problemen zijn, dan sturen wij die door naar de gasleverancier en dan lossen zij het altijd op. Zij zijn de experts.  

Laatst kwam er een man van de milieu-inspectie langs voor de gastank. Hij wilde dan weer kopietjes van de laatste controle van de gastank van de gasleverancier en de gemeente hebben. Hij wist van de klachten die wij zo nu en dan van de gemeente krijgen, maar hij stond duidelijk aan onze kant. En dan nog, als de gastank verplaatst moet worden, dan mogen wij dat toch niet zelf doen en hebben we daar verder weinig over te vertellen.

Wij hebben gas voor de verwarming en het warm water, voor de combiketel dus. Koken doe ik elektrisch, daar is geen gas voor nodig.

Gisteren stond na anderhalf uur de nieuwe gastank te glimmen van nieuwigheid op zijn plekje naast het hek. Ik ben benieuwd of hij daar de komende jaren kan blijven staan, of dat de gemeente weer iets nieuws verzint om hem misschien te verplaatsen, of dat we echt van het gas af moeten. We wachten het maar af.

5 opmerkingen:

  1. Dat afwachten is maar het beste, je kunt er toch niets aan veranderen, maar het is wel eens frustrerend hoe o.a. gemeenten dan opeens weer met andere, soms begrijpelijke maar vaak niet uitvoerbare, plannen komen. Ons huis in de polder was wel aangesloten op gas, maar niet op kabel (tv via satellietschotel) en ook niet op riolering (vroeger een septictank, bij ons nieuwe huis moesten we een IBA plaatsen, dat is je eigen waterzuiveringsinstallatie bij je huis zeg maar).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben hier ook geen riool en ook geen kabel. Internet is ook niet zo snel. En het bereik voor de telefoons is ook niet optimaal. Maar verder ga ik niet klagen hoor want ik woon hier graag

      Verwijderen
    2. Precies, dat je niet alle voorzieningen hebt die de meeste mensen als "normaal" zien weegt niet op tegen de heerlijke plek om te wonen!

      Verwijderen
  2. Ik denk dat het nog wel even duurt voor heel Nederland van het gas af is. Lang niet alle woningen zijn (al) geschikt om helemaal elektrisch te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat denk ik ook en het gaat enorm veel kosten. Dat wachten we dus allemaal nog maar even af.

      Verwijderen