intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 13 oktober 2018

moeilijke dingen

Een drukke week, dat was het. Ik heb veel met anderen gepraat en dat waren onder andere: mijn vriendin, een collega, een kennis, mijn ouders, een teamleider, de psycholoog en mijn coach. En dan ben ik ook nog op kraamvisite geweest. Ik was van plan geweest om naar een begrafenis te gaan, maar dat heb ik afgeblazen. In plaats daarvan heb ik een kaart met een mooie tekst erop en onze condoleances erin gestuurd. En vergis je niet: ik ga niet alle moeilijke dingen uit de weg, maar dit voelde voor mij niet goed. Noem het maar gewoon zelfbescherming.

Een uitvaart is moeilijk, maar op kraamvisite gaan ook. Daar kon ik niet onderuit en ik was blij dat een schoonzus vroeg of ik met haar samen wilde gaan. Daardoor was het voor mij iets minder beladen allemaal. Voor manlief en mij is een baby best wel moeilijk. Hoe moet ik dat nou eens goed uitleggen? Wij hadden 2 kinderen en de kans dat wij grootouders worden, is door de dood van Jus voor de helft afgesneden en dat maakt ons verdrietig. Daarnaast zal Jus ook nooit meer de kans krijgen om zelf een kind te krijgen. Of om een eigen leven op te bouwen. Het is de toekomst die veranderde op het moment dat hij stierf. Zijn toekomst en ook onze toekomst. 

Een hele tijd geleden merkte iemand hier in een reactie op dat ik niet jaloers moest zijn en anderen ook hun geluk moest gunnen, maar ik ben niet jaloers. Het is ons verdriet om het verlies van ons kind en alles wat we nooit meer met hem zullen meemaken. Dat heeft absoluut niets met jaloezie te maken en ik misgun anderen ook absoluut niets. Voor ons is het alleen maar puur verdriet zonder dat we naar anderen kijken.

Eigenlijk zou ik het misschien ook niet eens moeten uitleggen. Ik vind het namelijk heel erg moeilijk om onder woorden te brengen hoe het nou precies voelt. Want de kans dat iemand anders het toch als jaloezie aanziet, is natuurlijk aanwezig. Soms zeggen anderen dat ze zich niet kunnen voorstellen hoe ik me moet voelen en dat vind ik een juiste uitspraak. Heel erg eerlijk ook. Gelukkig kunnen ze het zich niet voorstellen en ik hoop dat ze het ook nooit zelf hoeven te ervaren. Ik wens dit echt niemand toe.

Maar om nog even op die baby terug te komen: die tekst op dat geboortekaartje, die kwam bij mij vreselijk hard binnen:

'Al ons later is met jou'

"Ik hoop het," dacht ik gelijk toen ik het las "ik hoop het echt."

Maar ook gelijk de vraag hoe een volle nicht van onze Jus zoiets op een geboortekaartje kon zetten, anderhalf jaar nadat ze haar neef verloren was. Was ze het al vergeten? Wist ze niet meer dat zoiets eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is?
 Ik vond het heel erg pijnlijk. Ik heb er heel erg om moeten huilen.

Ik heb het haar niet verteld. Natuurlijk niet. Ik wil haar niet opzadelen met een rotgevoel. Sommige dingen slik je gewoon in. Je draait je om en gaat verder. Maar vergeten doe je het niet. Dat zijn nou juist de dingen die blijven hangen.

Tjonge...
Al schrijvende ga ik opeens toch weer een stuk dieper dan eigenlijk de bedoeling was.

Het is weekend. Onze oudste heeft vandaag een reisje van 700 km voor de boeg. Hij vertrekt richting het zuiden van Spanje en ik hoop dat ze geen last van noodweer zullen krijgen. Waarschijnlijk zitten ze net gunstig.

Wij gaan wandelen. Daar is het vandaag wel weer voor!

21 opmerkingen:

  1. Ik vind dat jij altijd heel duidelijk en erg goed je gevoelens kan uitleggen. En soms als anderen het niet goed lezen of begrijpen is dat niet door wat je schrijft.
    Ik hoop dat je niet te ongerust bent over je zoon die op stap is en kan genieten van je wandeling. liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt. Zoonlief laat gelukkig regelmatig iets horen, maar toch ben ik er wel mee bezig hoor. Het is toch weer een flink stuk rijden.

      Verwijderen
  2. Het is ook het naieve (en dat bedoel ik juist goed hoor) geloof in alleen maar goede dingen in de toekomst wat je bent kwijtgeraakt in een klap.
    Als je dan zo'n kaartje leest dan weet je dat de dingen wel eens heel anders kunnen lopen dan je hoopt. En lijkt het inderdaad alsof het nichtje van jullie kinderen dat is vergeten. Of zich daar voor afsluit. Zoals de meeste mensen doen, want de dood en ongeluk dat overkomt altijd anderen. Niet ons.
    Wat beschrijf je dit mooi. Wat Pourquoi Pas ook al schrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat van dat naïeve klopt hoor, dat is namelijk ook zo.

      Manlief zei ook al gelijk toen we dat kaartje kregen, van dat anderen er gewoon niet meer (zo vaak) aan denken. Voor ons speelt het iedere dag, ieder uur en iedere minuut. Voor anderen niet.

      Verwijderen
  3. Heel herkenbaar, ik heb jarenlang heel veel moeite gehad met op kraamvisite gaan. Niet omdat ik het de ouders niet gunde, ik was absoluut niet jaloers op ze, het deed alleen zo ontzettend veel pijn dat ik dat nooit meer mocht meemaken. Als mensen niet (willen) begrijpen dat jouw pijn geheel los staat van jaloezie, dan is dat hun probleem, maak het niet jouw probleem! Ik was me heel bewust van mijn rijkdom, want ik mocht moeder zijn, mijn vriendin heeft dat geluk nooit gekend, maar dat neemt het verdriet niet weg, dat ik had omdat ik zo ontzettend graag moeder wilde zijn van meer dan 1 kind.
    Geniet van jullie wandeling. Wanneer komt zoonlief thuis met alle verhalen over zijn avontuur in Spanje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was nooit jouw bedoeling dat je dochter alleen was. Dat hebben wij met Wes nu ook: het was nooit de bedoeling dat hij enig kind zou worden. Dat is dus heel herkenbaar.

      Ik heb ook altijd geweten wat voor rijkdom wij hadden. Ik vertelde dat nog 2 dagen voor het overlijden van Jus tegen iemand. En dat kwam ook doordat ik ook mensen met een kinderwens ken, die geen kinderen konden krijgen. En daarnaast duurde het bij mij ook altijd wel eventjes voordat ik zwanger werd.

      Verwijderen
  4. En als je het leest als 'je bent voor altijd in ons hart', maakt het dan iets minder pijnlijk? Jouw zoon is er niet meer lijfelijk maar is toch ook nog steeds bij je in je hart?
    Ik lees het vooral als diepe verbondenheid met elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ieder kind in je hart is. Onze oudste is dat ook, alleen kan ik hem nog horen en zien en vasthouden. En dat is een enorm groot verschil. Jus is voor altijd in ons hart, maar ik zou er alles voor over hebben om zijn stem weer te horen, om hem rond me te hebben, om hem aan te raken en ook om op hem te mopperen. Iemand die dood is, is er gewoon niet meer en die zal je de rest van je leven moeten missen. Dus eigenlijk, zoals jij het zegt 'hij is er niet meer lijfelijk maar toch nog steeds in je hart' is waarschijnlijk heel erg goed bedoeld, maar zo werkt het niet. Een gevoel kan iemand namelijk met geen mogelijkheid vervangen.

      Verwijderen
    2. Mee eens. Een overledene kan jou niet meer vasthouden en knuffelen en andersom ook niet. En de stem niet meer horen, niet meer al die gewoonten waar je je misschien aan stoorde of misschien juist om moest lachen, aan hechtte.En oh, wat kun je dat ontzettend missen. Ook al zit de overledene in je hart.

      Verwijderen
  5. Inderdaad, het is geen jaloezie. Het is het moederhart wat verdriet heeft.
    En blijft hebben... Saudade zoals de Portugezen zeggen, het verlangen naar,gecombineerd met het gemis.
    Ik ben blij dat jij erover schrijft. Het woorden geeft. De herkenning doet me goed, veelmensen snappen dit niet(goed genoeg).
    Sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Al jullie later is ook met Justin in je hart.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klopt. Maar dat is toch iets anders dan dat hij nog zou leven. De herinneringen dragen we voor altijd met ons mee. Maar wat had ik hem graag volwassen zien worden en zich verder zien ontwikkelen. Helaas mag het zo zijn.

      Verwijderen
    2. Moet natuurlijk: 'helaas mag het niet zo zijn' zijn

      Verwijderen
  7. Ik herken dit wel, onze zoon is niet overleden maar door psychische problemen en verslaving wel een heel ander iemand geworden. Ik kan heel verdrietig worden als ik jongens van zijn leeftijd een leuk en zinvol leven zie leven. Het is geen jaloersheid maar verdriet. Wij hebben nog een sprankje hoop dat het ooit goed komt. Voor jou is het definitief.

    Sterkte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik ook: vrienden die voor hun rijbewijs slagen, die een relatie hebben, die leuke dingen doen. Of gewoon als je zomaar een paar jongens op straat ziet lopen. Het kan mij ook enorm raken en verdriwt doen.
      Heel veel sterkte met jullie zoon 😘

      Verwijderen
  8. Ik kan me zo goed voorstellen dat het zo bij je binnenkomt.
    Je voelt het echt lijflijk als een steek. de wond is nog zo diep en de pijn nog zo rauw..... Soms lijkt het even anders maar bij zo'n kaartje........voel je het zo heftig.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt. Soms denk je dat het wel gaat maar heel veel dingen zijn enorm confronterend. En dat is iets wat anderen niet altijd (kunnen) begrijpen. En misschien gelukkig maar, want zij hebben dan

      Verwijderen
    2. Waarschijnlijk nooit iets ernstigs mee gemaakt.

      Verwijderen
  9. Het is gewoon het gemis wat altijd blijft. Later is niet vanzelfsprekend, voor niemand. Maar ik begrijp je pijn.
    Nare reactie om te zeggen dat het jaloezie zou zijn. Het verlies van een kind lijkt mij vreselijk. Je hoopt het nooit mee te maken. Ik wens jullie heel veel sterkte.

    Liefs Joanne

    BeantwoordenVerwijderen