intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 8 september 2018

beklimmen

Het is Open Monumentendag. Daar schreef ik laatst al iets over: klik! En wij wilden wel iets bezoeken op deze dag. Ik had al besloten dat het op het Zeeuwse Walcheren zou zijn en ik keek op de site van Open Monumentendag naar een bestemming en net zoals voorgaande jaren, ergerde ik me aan de site want ik kan er altijd slecht iets op vinden. Maar toch vond ik iets wat me wel aansprak: de vuurtorens van Westkapelle en die gingen we bezoeken.


Westkapelle telt twee vuurtorens: Het Hoge Licht en Het Lage Licht. De toren op bovenstaande foto is Het Hoge Licht en is een overblijfsel van de vijftiende-eeuwse Sint Willibrorduskerk. Sinds 1817 doet de toren dienst als lichtbaken. De kerk zelf werd in 1831 voor een groot deel door brand verwoest en alleen de toren is bewaard gebleven. 

Wij beklommen de 53 meter hoge toren. De smalle wentelrap telde 197 treden. 
Tussendoor konden we op verschillende verdiepingen even op adem komen, zoals in de voormalige woning van de vuurtorenwachter:



Bij het lichtbaken zelf mocht je niet komen.


Maar dat was niet erg, want het uitzicht was zo ook al mooi genoeg en die paar meters extra hadden daar weinig aan kunnen toevoegen.




Van Het Hoge Licht liepen we daarna de 2 km naar Het Lage Licht (vuurtoren Noorderhoofd) en die ziet er zo uit:


Die kon je ook beklimmen maar dat hebben we niet gedaan. We konden ons namelijk niet voorstellen dat het uitzicht vanaf daar mooier kon zijn dan vanaf de hoge vuurtoren.


We liepen een rondje door de polder en het duingebied.


En kwamen terug in het dorp nog langs de molen. Ook die was te bezichtigen, maar omdat we al vaker in molens geweest zijn, vonden we het niet nodig om deze ook nog eens te bezoeken. 


We liepen 7 km en onderweg aten we een hapje. En voor de breisters en haaksters ons: in Westkapelle heb je de Wolboetiek en dat is een knus winkeltje met een in mijn ogen behoorlijk uitgebreid assortiment garens. Dus mocht je eens in de buurt zijn dan zou ik er gewoon eens even binnen springen. Hoe de prijzen liggen en wat de kwaliteit is, weet ik trouwens verder niet, want daar heb ik geen verstand van.

Als het 's avonds donker wordt, dan kun je vanaf waar wij wonen het licht van de vuurtoren van Westkapelle zien. En nu weten we precies waar dat licht vandaan komt: namelijk van vuurtoren Het Hoge Licht en daar zijn we vandaag toch maar mooi op geweest.

5 opmerkingen:

  1. Wat een leuk uitstapje hebben jullie gemaakt. Wij gaan ook al jaren "iets" bezoeken op Open Monumentendag. Net als jij vind ik de site niet heel handig opgezet. Het viel ons voorgaande jaren al op, dat de monumenten die te bezichtigen zijn, niet heel goed verspreid zijn over het land. In Zuid-Holland hadden we altijd volop keuze, nu we in Drenthe wonen is de keuze een stuk kleiner. Wel apart, als je bedenkt dat Drenthe een stuk van Nederland beslaat dat ouder is dan de rest van het land. Maar uit die tijd is niet veel meer overgebleven dan de hunnebedden. Dit jaar slaan we, voor het eerst in vele jaren, de Open Monumentendag daarom over. Wel lekker een boswandeling gemaakt, vanavond een feestje en morgen een dagje uit, dus beslist geen saai weekend! En bedankt voor de tip van het wolwinkeltje, mocht ik ooit die richting van het land eens bezoeken, zal ik het zeker graag eens bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi hoor, het uitzicht vanop de vuurtoren. We komen ook wel eens in Westkapelle (als we fietsen van Vlissingen naar Domburg) en toen onze zoon in Vlissingen studeerde, aten we wel eens bij De Westkaap (niet zo ver van de lage vuurtoren als ik me goed herinner). Inmiddels ook alweer 15 jaar geleden. Mooie herinneringen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat was een heel mooie tocht. Ik ben ook een groot fan van torens beklimmen (hijg, hijg, conditie van niets, maar ik doe het wel), want het is bijna altijd mooi wat je dan te zien krijgt.
    Weet jij of de toren alleen te beklimmen is tijdens monumentendag?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De toren kun je ook op andere momenten beklimmen:

      https://www.westkapelle.com/nl/uitstapjes-en-attracties/vuurtoren-t-hoge-licht

      Verwijderen
  4. Knap al die treden. Ik geloof niet dat ik het je na zou kunnen doen... Mooie foto's.

    BeantwoordenVerwijderen