intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

zaterdag 4 augustus 2018

Poeke

"Waar zullen we vandaag eens gaan wandelen? heb jij een idee?" Dat zijn vragen die we regelmatig op zaterdag aan elkaar stellen, zo ook vandaag. We moesten nog om boodschappen en naar de bouwmarkt toe en de dieren van mijn oppashuis kregen nog eten... we zouden alles mooi kunnen combineren met onze wandeling.

Ik nam een kijkje op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen, een Belgische website die ik vaker raadpleeg en daar vond ik een wandelroute in Poeke... daar hadden we echt nog nooit van gehoord! Poeke ligt vlakbij Lotenhulle, Pietakker en Ruiselede... Begint het al te dagen? Nee? Bij ons deed het dat ook niet. Het werd dus tijd om daar dan maar eens de boel te verkennen! We moesten er best wel een eind voor rijden, maar goed, we waren er weer mee weg.

We gingen de Poekekasteelroute lopen, een wandelroute van 9km. Wij liepen 10km omdat we in een dorpje koeken voor onderweg bij de bakker gingen kopen, waardoor we even van onze route afweken.


Poeke is een klein dorpje in Vlaanderen, wat niet zo heel veel indruk op ons maakte. Het bestond al in 1139, maar op een paar oude gebouwen na, was er vooral heel veel nieuwbouw.

De Sint-Lambertuskerk is in 1842 gebouwd

Het Kasteelke stamt uit 1872


Maar wij volgden de Poekekasteelroute en de route voerde ons naar het Poekekasteel toe. We betraden het kasteeldomein door een hek:


En liepen door een bos naar het roze sprookjeskasteel toe:


Ja mooi! Ik kan niet anders zeggen!
De bijhorende Engelse tuin werd gerenoveerd en was ook mede door de droogte niet om aan te zien. Daar heb ik dan ook geen foto's van genomen.

We verlieten het domein en de wandeling voerde ons langs een kapelletje


en langs rustige wegen met weinig verkeer


en maïs... heel veel maïs....


Het nadeel van maïs is dat het hoog is en het zuchtje wind dat er stond bereikte ons daardoor niet, waardoor zelfs ik last van de warmte had. 

We zagen de Artemeersmolen, een korenwindmolen uit 1810:


en een ooievaarsnest waar een nepooievaar op stond:


en een paar oude bouwvallen:




en nog een kapelletje:


en dit had ook wel wat:


En voor de rest was er veel nieuwbouw en waren er boerderijen met koeien en schapen en waren er varkensstallen.


Poeke en de Poekekasteelroute… Tja, het kasteel was mooi, maar de rest... Wij vonden het niet echt mooi of bijzonder.

En voordat ik nou heel Poeke over me heen krijg: ik woon zelf in net zo'n zelfde dorpje. Een dorpje met weinig inwoners en alleen maar nieuwe gebouwen. Een dorpje in een omgeving met heel erg weinig karakter. Een dorpje waar mensen heel snel doorheen rijden. Maar... wij hebben geen kasteel en jullie wel en jullie kunnen met recht trots zijn op jullie sprookjeskasteel!

3 opmerkingen:

  1. Poeke! Wat een grappige naam. Dacht dat ik een stukje over een kat ging lezen. Mooi kasteel. Jullie hebben geweldige tripjes. Fijn.

    BeantwoordenVerwijderen