intro

Mijn naam is...

Mevrouw W. (Bijgewerkt op 14-03-2024) Een bekende in blogland, ook al is het alweer een aantal jaren geleden dat ik met mijn vorige webl...

maandag 23 juli 2018

de Tour

Mijn liefde voor de Tour de France is groot en ik weet nog precies wanneer die liefde begon: dat was in 1997. Ik was zwanger van onze oudste en hing een beetje op de bank naar de televisie te kijken. Ik was niet ziek maar had ook niet veel energie en doordat ik het wielrennen eigenlijk best wel spannend vond, bleef ik het volgen.

Ik ben er sindsdien altijd naar blijven kijken.

Wij zijn in het verleden heel veel in Frankrijk op vakantie geweest en vaak kwamen we in dorpen en steden waar de Tour net geweest was, of nog moest komen. Maar helaas waren we altijd net te laat of te vroeg om het echt mee te kunnen maken. In 2009 besloten we daarom dat het er toch maar eens van moest komen en het begin van onze vakantie, was het einde van de Tour dat jaar.

We stonden met onze caravan op een camping in de buurt van Euro Disney en nee, zeiden we tegen de kinderen, we gaan niet naar het bekende pretpark toe. Niet in de zomer. We beloofden ze om dat op een ander tijdstip te gaan doen en dat deden we het jaar daarop in februari. Dat was beter. 

Op zondag reden we naar een klein dorpje in de buurt toe en we begaven ons tussen de Fransen. En eerst kwam natuurlijk de Tourkaravaan. Zie onze oudste, toen nog een ventje van 11 jaar, zwaaien:


Na de Tourkaravaan hebben we zeker 2 uur moeten wachten op de wielrenners. Het was warm, we verveelden ons, maar uiteindelijk werd het wachten dan toch beloond:



Alberto Contador reed in het geel en ging de Tour winnen:


Het was de laatste dag van de Tour. Het geluk was dat Parijs nog best een eind rijden was en dat het tempo op dat stuk in de route nog laag lag, de mannen waren nog niet echt aan het koersen. Ze vlogen dus niet met een hoog tempo voorbij en we hebben ze goed kunnen zien.

Het was een grote belevenis en ik denk er nog altijd met een erg warm gevoel aan terug. 

Na 2009 zijn we nog wel in Frankrijk op vakantie geweest, maar naar de Tour gingen we nooit meer. We hadden het nu 1x meegemaakt en dat was goed. Maar zeg nooit nooit hè, want stel dat we op een dag weer eens in de buurt zijn, dan zal ik daar toch zeker weer naartoe gaan.

Drie weken Tour de France betekent veel televisie kijken (voor mijn doen). Meestal zie ik het laatste uur van de etappes. En 's avonds kijken manlief en ik steevast naar Tour du Jour op RTL7. Achter mijn naaimachine zit ik nu niet veel. Mijn machines staan opgeborgen in de kast. Het is misschien ook wel de reden dat ik niet naar de Giro en de Vuelta kijk: 3 weken per jaar naar een grote ronde kijken kost me genoeg tijd, van die 2 andere rondes houd ik daarom alleen de uitslagen bij. Ik ben ooit voor de Tour de France gevallen en blijf het leuk vinden om die te volgen. 

Ik vind de Nederlandse wielrenners wel sympathiek overkomen (in hoeverre je dat kunt opmaken uit de interviews) en Antwan Tolhoek is mijn grote favoriet. Ik hoop dat we nog veel van hem zullen gaan horen in de toekomst.

8 opmerkingen:

  1. daar heb ik nou helemaal niks mee, met de Tour. Helemaal niet met wielrennen. Behalve natuurlijk als een Nederlander hoge ogen gooit. Wij hebben het circus in Frankrijk ook meegemaakt. Stonden we daar inderdaad urenlang in de bloedhitte, maar ja, onze kinderen vonden het fantastisch, dus van weggaan was geen sprake...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn man is ook helemaal gek van de Tour (en de Giro, en de Vuelta, en ...). Enkele jaren geleden kwam de Tour door een dorp hier verderop en toen is hij ook gaan kijken. Hij kwam al snel tot de conclusie dat je op TV veel meer ziet!
    Mij interesseert het niet. Ik kijk alleen (stukjes) tijdens de bergetappes, voor de mooie zichten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van kind af aan heb ik de Tour gevolgd, vooral op de radio. Vanmiddag ook weer hoor, al is het een rustdag. Wielrennen is aan mij wel besteed. Passief dan hè ;-)
    Toen de Tour een jaar of 10 geleden in Rotterdam startte en ik daar nog op korte afstand vandaan woonde, kwam de horde ook bij mij door het dorp en ben ik natuurlijk gaan kijken. Het was toen aan het begin van de rit, dus gingen de renners niet zo hard. Ik vond het leuk, hoewel erg commercieel.
    Wij kijken 's avonds meestal naar het Tour-programma op NPO1.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk dat je de Tour volgt. Heb er zelf niet echt interesse in. Ik zat gisteren te genieten van F1 racen. Ach...als je er maar plezier in hebt en zo te lezen zit dat wel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier nog zo'n fan! Ook al vind ik het ergens best zonde van mijn tijd (tv kijken doe ik zelden) vind ik het te leuk om niet te kijken. Giro en Vuelta ook hoor, maar de Tour is nu eenmaal de bekendste ronde wereldwijd. Toen een paar jaar geleden de start in Utrecht was, en ze daar 2 dagen reden, zijn dochter en ik op beide dagen gaan kijken. Bloedheet, net als nu, overal waren extra water tappunten gemaakt, en we hebben Genoten! Met een grote G! Vrienden volgden al een aantal jaren de Tour helemaal live, dat kostte heel veel geld, want campings verdriedubbelen hun prijzen, maar ze vonden het dat geld echt waard.
    's Avonds kijken we Tour du Jour en de Avondetappe, we kunnen er geen genoeg van krijgen.
    Helaas kan ik donderdag, vrijdag en zaterdag niet live kijken ivm werk, maar dochter houdt me dan wel op de hoogte via app-jes.
    Geniet er nog maar lekker van, deze week. Achter het naaimachine kun je nog het hele jaar!
    (al moet ik direct toegeven, ik kan absoluut niet stil zitten voor een tv, dus ik brei of haak tijdens het kijken).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk op een warme zondagmiddag de tv aan en dan de lange afstand kijken. Mooie landschappen, helikopter geronk ( of is dat tegenwoordig ook al een geluidloze drone? Het lijkt er wel op), en de hypnotiserende kalme stem van een commentator.. Het ultieme zomergevoel!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb ook eens langs de weg gestaan om de karavaan langs te zien komen. Erg leuk om een keer mee te maken. Het was een korte etappe en alles was heel snel voorbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben eigenlijk echt geen fan van de koers. Allez, tof wat die doen zenne, maar er naar ijken niet me niet. Maar ik ben in Parijs en overweeg toch om naar de finish te gaan kijken, misschien... Dan heb ik dat ook eens meegemaakt. Anderzijds, dat gaat wel héél erg druk worden vrees ik, en zo warm. Misschien dus, ik heb nog tijd om te beslissen hé ;) .

    BeantwoordenVerwijderen